Välgörenhetsgalan "Enda Vägen" 11/4


Nu börjar det närma sig! Hoppas ni har bokat in måndagen den 11 april, klockan 19. Galan kommer vara på Brewhouse arena i Gårda, Göteborg.

Målet för galan är att uppmärksamma vårt projekt, rekrytera fler sponsorer och (såklart) att samla in pengar. Galan kommer innefatta presentation av verksamheten, artistuppträdande, afrikansk musik, mingel m.m. Så boka in detta datum redan nu och förbered er för en oförglömlig kväll!

Flera artister kommer att uppträda under kvällen, men än så länge kan vi avslöja att ett av namnen är
Måns Zemlerlöw som kommer vara gästartist. En vanlig biljett kostar 250 :- och finns att köpa på ticnet.se, förhoppningsvis i slutet av nästa vecka. Sprid det till alla du känner och se till att köpa dig en plats redan nu.


Stöd projektet. Bg 5432-2151. Ange "Skola" i meddelandefältet. Tack.


Sponsra oss!

Bli gärna månadssponsor och få kontinuerliga rapporter från hur projektet fortgår.

För mer information kontakta oss på kiberaschool@globalrelations.nu eller gå in på vår hemsida www.globalrelations.nu och följ länken ”skola”.

Hjälp oss hjälpa barnen ur slummen genom att utbilda dem. Sätt in valfri summa på:

Bankgiro nr. 5432-2151 VIKTIGT - skriv ”Skola” i meddelandefältet.

Allt ni väljer att sponsra oss med går oavkortat till skolprojektet, däri förekommer inga som helst administrativa kostnader.


Mark och byggnation


Vi har äntligen hittat mark att bygga vår skola på, som leasas till oss gratis av den världsberömde maratonlöparen Isaac Macharia. I samarbetet ingår att hans ungdomslöpare (från ett annat slumområde) får gå på skolan. Marken ligger 2 mil utanför Kibera, i Ngong och är på ca 150 x 40 meter. P.g.a. avståndet har vi beslutat oss för att bygga ett internat, vilket även ger ungdomarna möjlighet att komma bort från slummen under terminerna.

Vi har redan byggt grunden och väggarna på den första skolbyggnaden (etapp1 = 3 klassrum). Vi kommer även bygga de första sovsalarna (50 platser), kök och toaletter så fort vi får in pengar.

Byggnationerna är tänkta att pågå tills vi om några år når vår vision med en skola för 200 elever (se ritning nedan). Skolan byggs i sten med en stadig grund från berget så den planerade livslängden är 100 år, alltså har pengarna ni satsat bidragit till ett mycket långvarigt projekt. Byggnationerna går snabbt trots att det bara är manskraft som gäller och arbetsviljan är mycket hög. Lönerna som betalas ut till arbetarna, som ofta kommer ifrån fattiga förhållanden, hjälper dem och deras familjer till en drägligare tillvaro.

Vi har också anställt en vakt som bor på området och håller koll på allt material, men även hjälper till med byggnationen och annat arbete. Lönen han får gör att han kan betala skolavgifter för sina barn. För att vi ska hinna bli klara i tid till skolstarten i januari 2012 behöver vi nu sponsring mer än någonsin! Varje litet bidrag är viktigt.

Vi har folk från projektet på plats i Nairobi (från Global Relations, andra projekt inom lärarprogrammet på Göteborgs Universitet och studenter från Linköpings Universitet) som kollar till bygget och rapporterar därifrån. Dessutom övervakas byggnationerna av personer från Global Relations kenyanska styrelse "Wayo Wayo".  
Byggnationen av skolan påbörjades i December 2010 med 3 klassrum. I januari 2012 kommer första etappen som innebär 2 klasser med totalt 50 elever att vara klar. Skolan byggs sedan successivt ut till sin fulla skala med 200 elever i januari 2015.Stöd projektet. Bg 5432-2151. Ange "Skola" i meddelandefältet. Tack.


Vår verksamhet - BakgrundI kursen LMS 210 på lärarutbildningen, Göteborgs universitet, fick en grupp studenter förslag om att åka till Kenya och där göra sin praktik i tre veckor i november 2009. Studenterna delades upp på tre olika skolor i Nairobi, Kenya.

Där möttes de av små, mörka klassrum, stor brist på skolmaterial och slitna skoluniformer. De flesta eleverna på skolan var undernärda, vilket märktes på lektionerna då de var hungriga.


Under vistelsen i Nairobi besökte studenterna även slummen i Kibera, där bor nästan 200 000 människor i fattigdom i små plåthus med stanken av brinnande sopor. Förutom dessa miserabla förhållanden går det 1000 personer på en toalett i Kibera och bristen på mat och vatten är väldigt stor.

Intrycken var många för oss studenter och vi var bedrövade. Vi kände att det enda rätta var att vända denna bedrövelse till agerande och bestämde oss därför för att starta en gymnasieskola! Orsaken till det är att bara ett fåtal av alla elever som slutar 8:an har råd/möjlighet till vidareutbildning.

Utbildning innebär mer än mat, pengar och överlevnad, även en väg bort ifrån slummen. Det ger en framtid för enskilda människor och en kollektiv utveckling. En skola hjälper barnen att komma till rätt plats så att de inte hamnar ute på gatorna. 

Överallt där vi studenter mötte barn i Kenya, om det var i Kiberaslummen eller på skolorna, förbryllades vi över deras smittande glädje, sång och dans. De visade en oerhörd vänlighet och respektfullhet och det vi såg, kände och hörde kommer alltid motivera oss i arbetet med vår skola.

Planen var nu en ”Global Secondary School”. För en framtid bort från slummen, och ett hopp till unga människor.

Här är en del av oss som är med i skolprojektet. Vi befinner oss i Kibera där skolan skall startas. Leendena är stora men här kände vi alla att en förändring är nödvändig, det är det vi arbetar med nu.
Stöd projektet. Bg 5432-2151. Ange "Skola" i meddelandefältet. Tack.


RSS 2.0