Mark och byggnation


Vi har äntligen hittat mark att bygga vår skola på, som leasas till oss gratis av den världsberömde maratonlöparen Isaac Macharia. I samarbetet ingår att hans ungdomslöpare (från ett annat slumområde) får gå på skolan. Marken ligger 2 mil utanför Kibera, i Ngong och är på ca 150 x 40 meter. P.g.a. avståndet har vi beslutat oss för att bygga ett internat, vilket även ger ungdomarna möjlighet att komma bort från slummen under terminerna.

Vi har redan byggt grunden och väggarna på den första skolbyggnaden (etapp1 = 3 klassrum). Vi kommer även bygga de första sovsalarna (50 platser), kök och toaletter så fort vi får in pengar.

Byggnationerna är tänkta att pågå tills vi om några år når vår vision med en skola för 200 elever (se ritning nedan). Skolan byggs i sten med en stadig grund från berget så den planerade livslängden är 100 år, alltså har pengarna ni satsat bidragit till ett mycket långvarigt projekt. Byggnationerna går snabbt trots att det bara är manskraft som gäller och arbetsviljan är mycket hög. Lönerna som betalas ut till arbetarna, som ofta kommer ifrån fattiga förhållanden, hjälper dem och deras familjer till en drägligare tillvaro.

Vi har också anställt en vakt som bor på området och håller koll på allt material, men även hjälper till med byggnationen och annat arbete. Lönen han får gör att han kan betala skolavgifter för sina barn. För att vi ska hinna bli klara i tid till skolstarten i januari 2012 behöver vi nu sponsring mer än någonsin! Varje litet bidrag är viktigt.

Vi har folk från projektet på plats i Nairobi (från Global Relations, andra projekt inom lärarprogrammet på Göteborgs Universitet och studenter från Linköpings Universitet) som kollar till bygget och rapporterar därifrån. Dessutom övervakas byggnationerna av personer från Global Relations kenyanska styrelse "Wayo Wayo".  
Byggnationen av skolan påbörjades i December 2010 med 3 klassrum. I januari 2012 kommer första etappen som innebär 2 klasser med totalt 50 elever att vara klar. Skolan byggs sedan successivt ut till sin fulla skala med 200 elever i januari 2015.Stöd projektet. Bg 5432-2151. Ange "Skola" i meddelandefältet. Tack.


Kommentarer
Postat av: Lisbeth Enochsson

Detta med blogg är ingen dum idé =)2011-03-26 @ 08:52:30
Postat av: Lennart Martinson

Hej. Det är mycket inspirerande att läsa era stävande att bygga skola utanför nairobi.Jag jobbar som lärarutbildare i slöjd vid Göteborgs universitetoch har så gjort de senaste 23 åren. Nu flyttar vi verksamheten in till Valand och där får inte all utrustning plats. Det blir en hel slöjdsal över med hyvelbänkar, borrmaskin,bandsåg och en massa handverktyg. Allt detta ska doneras till frivilliga organisationer, inget ska säljas. Varför inte bygga en träslöjdsal vid skolan i Nairobi och undervisa i "wood work" som finns i den Kenyanska "Syllabussen" Jag går själv i pension nästa år och har god erfarenhet från Kenya, Zambia och Zimbabwe och behöver något att ta tag i.Min första slöjdlärartjänst hade jag i Kenya, Kagumo High School strax utanför Nyeri dit jag också återvänder vart annat år för att träffa gamla kamrater. Har ni nytta av slöjdutrustningen och mig så hör av er. Slöjdutrustningen ägs tills vidare av Inst för kost och idrott

Hälsningar Lennart

2011-06-14 @ 21:57:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0